Windows 8 ja virustorjunta

Olen testaillut / käytellyt Windows 8 kehittäjäversiota siitä asti, kun se tuli jakeluun.  Se on kehittynyt pikku hiljaa… ’valmis’ versio on julkistettu. 

Tässä jutussa kerron muutamia havaintoja Win 8:n virustorjunnasta.

Kehitysversio ei antanut asentaa mitään toisen valmistajan virustorjunta softaa, vaan sen virkaa teki Windows Defender. Defender oli melko ongelmallinen…  sillä oli tapana kontata alvariinsa.

Nyt Windows 8 tultua myyntiin, olen asentanut pariin omaankin masiinaan Windows 8 Pron. Täytyyhän sitä pysyä ajan tasalla, kun osa leipää tulee Win tietareiden rassailusta.

Edellä mainittujen Defender ongelmien takia päätin kokeilla nyt Windows 8:ssa myös muiden valmistajien virustorjuntaa.

Esimmäiseksi kokeilin  F-Securen INTERNET SECURITY 2013… imuroin 30 pv kokeiluversion ja asensin sen Win8 järjestelmään.

Kaikki näytti toimivan erinomaisesti ja ohjelma tuntui hidastavan konettakin kiitettävän vähän… olin tyytyväinen KUNNES; tuli halu kuunnella musiikkia, pistin uuden musiikki CD:n pesään… ei kuulunut mitään musiikkia, Windows Media Playerin ikkuna vain välähti murto-osa sekunnin ajan ruudulla. Yritin muutaman kerran, aina sama tulos. Sitten koetin soittaa koneelle tallennettua musaa, ei toiminut WMP niidenkään kanssa.

Seuraavaksi asensin kokeeksi VLC media playerin… se käynnistyi, mutta ei päässyt käsiksi mediatiedostoihin,  joten soitto ei soinut silläkään.

Tämän jälkeen poistin F-Securen koneelta, buuttasin sen ja toiminnat palautui normaaliksi… soitto soi taas!

Jääräpää suomalaisena  asensin F-Securen vielä toisenkin kerran, lopputulos sama, soitto ei soinut.

Kokeilunhalu riitti vielä.  Asensin AVG:n 30 päivän kokeiluversion. Sekin asentui mukavasti, mutta sama ongelma taas… soitto ei soinut millään playerilla!

Lyötyäni pääni näin muutaman kerran seinään, päätin palata nöyrästi takaisin Windows Defenderin huomaan.

MUTTA; se olikin tykännyt myttyrää kokeilustani, eikä suostunut enää toimimaansurprise

Näin ollen asensin Windows 8 Pron kiltisti uudelleen ja olen nyt täysin rinnoin MS:n Windows Defenderin turvan takana Win 8 :ssa. Ei huoleta, sillä pääkäyttis työkäytössä on Linux…

Edellä kertomieni kokemien johtopäätös on, että Windows 8 ei oikein ’siedä’ virustorjunnan kokeiluversioita.  Niillä estyy musiikin kuuntelu. Tähän johtopäätökseen pääsy vaati muutaman tunnin puuhastelun.

Onko F-Secure tutkinut tätä asiaa? Nyt ehkä jää osaltani  vähän salaisuudeksi se, että toimisiko F-Securen maksettu täysversio täysin Windows 8 :ssa.

Täytyy mainita, että Windows 7 mahdollistaa paljon avaramman kentän kokeiluille.